search_icoasmeninė paieškos forma:
Mane dominantys klausimai:
  • Darbas ir verslo pradžia:



  • Socialinės išmokos:






  • Švietimas Lietuvoje






  • Užsieniečiai Lietuvoje







  • Kiti klausimai






chat_icoužduokite savo klausimą čia:
Užpildykite neįvestus laukelius!
tai pat konsultuokitės telefonu: 8 800 22922 | 8 525 14352
arba rašykite mums skype: skype Migracijos informacijos centras
sekite mus: facebook youtube
Leidimai gyventi asmenims, turintiems teisę į LR pilietybės atkūrimą, arba lietuvių kilmės užsieniečiams
img1 img2

Leidimai gyventi asmenims, turintiems teisę į LR pilietybės atkūrimą, arba lietuvių kilmės užsieniečiams

/back.pnggrįžti

Lietuvos istorinė situacija sąlygojo tai, kad užsienyje gyvena labai daug lietuvių kilmės asmenų. Lietuvių kilmės asmuo – tai asmuo, kurio tėvai ar seneliai arba vienas iš tėvų ar senelių yra ar buvo lietuviai ir kuris pats laiko save lietuviu ir deklaruoja tai rašytiniu pareiškimu. Taip pat ypač daug asmenų, turėjusių LR pilietybę, kurie  pasitraukė iš Lietuvos iki 1990 m. kovo 11 d. ir išlaikė teisę atkurti LR pilietybę.

Šioms dviem asmenų grupėms Lietuvos įstatymai suteikia teisę gauti leidimus gyventi Lietuvoje tiek laikinai, tiek nuolatos.

Pateikiant prašymą išduoti leidimą gyventi vienu iš minėtų pagrindų, privalu drauge su kitais dokumentais (prašymu, asmens dokumentu, viza (jei netaikomas bevizis režimas), nuotrauka) pateikti ir dokumentus, įrodančius, jog asmuo yra lietuvių kilmės arba turi teisę atkurti LR pilietybę . Šių dokumentų neturint, galima kreiptis į Lietuvos archyvus. Pagal archyvuose saugomus duomenis, Jums bus išduota pažyma apie tam tikro fakto buvimą (šiuo atveju – pilietybės turėjimą iki 1940 m. birželio 15 d. arba lietuvių kilmę, arba kitus duomenis, kurie yra archyve). Pateikus tokią pažymą LR diplomatinei atstovybei užsienyje, teritorinei policijos įstaigai ar Migracijos departamentui, Jums bus paruoštas dokumentas, oficialiai liudijantis, jos esate lietuvių kilmės užsienietis ar turite teisę atkurti LR pilietybę.

Išduodant leidimą laikinai ar nuolat gyventi užsieniečiams, kurie yra lietuvių kilmės asmenys arba kurie turi teisę atkurti LR pilietybę Pilietybės įstatymo nustatyta tvarka, jiems nekeliami reikalavimai turėti tinkamą gyvenamąją patalpą, sveikatos draudimą, pakankamų lėšų ar reguliarių pajamų. Užsieniečiui nėra būtina iš pradžių gauti dokumentą, patvirtinantį, kad jis turi teisę atkurti LR pilietybę ar yra lietuvių kilmės, – jis gali iš karto kreiptis dėl leidimo gyventi, jeigu turi visus reikalingus dokumentus

Leidimus laikinai gyventi, išduotus lietuvių kilmės ar teisės atkurti LR pilietybę turėjimo pagrindais, ir leidimus nuolat gyventi turintys asmenys yra atleidžiami nuo pareigos turėti leidimą dirbti Lietuvoje.

Leidimai išduodami 5 metams.


Jums taip pat gali būti įdomu: