search_icoasmeninė paieškos forma:
Mane dominantys klausimai:
  • Darbas ir verslo pradžia:



  • Socialinės išmokos:






  • Švietimas Lietuvoje






  • Užsieniečiai Lietuvoje







  • Kiti klausimai






chat_icoužduokite savo klausimą čia:
Užpildykite neįvestus laukelius!
tai pat konsultuokitės telefonu: 8 800 22922 | 8 525 14352
arba rašykite mums skype: skype Migracijos informacijos centras
sekite mus: facebook youtube
ES piliečių, LR piliečio šeimos narių, teisė gyventi Lietuvoje laikinai
img1 img2

ES piliečių, LR piliečio šeimos narių, teisė gyventi Lietuvoje laikinai

/back.pnggrįžti

Jei LR pilietis niekada nėra pasinaudojęs laisvo judėjimo teise, tuomet ES pilietis, LR piliečio šeimos narys, turi teisę gyventi Lietuvoje laikinai. Jam išduodama pažyma, liudijanti jo teisę gyventi Lietuvoje laikinai. Tai, jog LR pilietis nepasinaudojo laisvo judėjimo teise, taip pat turi įtakos tam, kad nėra galimybės praplėsti šeimos sąvoką.

LR pilietis laikomas pasinaudojusiu laisvo judėjimo ES teise, jei jis po 2004 m. gegužės 1 d. gyveno kitoje ES valstybėje narėje (t. y. kitoje ES valstybėje narėje ne atostogavo ar buvo nuvykęs apsipirkti, o vykdė ten kokią nors veiklą (dirbo, mokėsi ir pan.) ir turėjo su ta šalimi ryšių.“

Kai ES pilietis atvyksta kartu su LR piliečiu ar pas LR pilietį, ES pilietis, norėdamas gauti pažymą, patvirtinančią jo teisę laikinai gyventi Lietuvoje, turi pateikti:

  1. nustatytos formos prašymą;
  2. galiojantį ES piliečio pasą arba asmens tapatybės kortelę (duomenims sutikrinti su prašyme nurodytais ES piliečio duomenimis);
  3. dokumentus, patvirtinančius pažymos išdavimo pagrindą:
    • santuoką patvirtinantį dokumentą arba registruotos partnerystės sutartį, arba
    • dokumentus, patvirtinančius, kad ES pilietis yra LR piliečio, jo sutuoktinio ar asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, tiesioginis palikuonis, kuriam nesukakę 21 metai arba yra išlaikytinis, ir išlaikymą patvirtinančius dokumentus, arba
    • dokumentus, patvirtinančius, kad ES pilietis yra LR piliečio, jo sutuoktinio ar asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, išlaikomas tiesiosios aukštutinės linijos giminaitis (tėvai (įtėviai), seneliai), ir išlaikymą patvirtinančius dokumentus.

Pažyma išduodama 5 metams arba numatomam ES piliečio gyvenimo Lietuvoje laikotarpiui, jeigu jis yra trumpesnis negu 5 metai.

1 situacija: Agnė gyvena Lietuvoje, ji niekada nebuvo išvykusi iš šalies ilgesniam nei 3 mėnesių laikotarpiui. Vilniuje ji susipažino su austru Štefanu, kuris atvyko su darbo vizitu. Jiems susituokus, Štefanas neilgai trukus atvyko gyventi į Lietuvą ir jam išduota pažyma, patvirtinanti teisę gyventi Lietuvoje laikinai, nes Agnė niekuomet nepasinaudojo laisvo judėjimo teise.
2 situacija: Mindaugas buvo išvykęs gyventi į Švediją, kur susipažino su švede Monika. Jie pradėjo gyventi kartu, susilaukė vaiko. Po kiek laiko nusprendė persikelti į Lietuvą. Nors Monika ir nėra Mindaugo sutuoktinė, jai išduodama pažyma ES piliečio teisei nuolat gyventi Lietuvoje patvirtinti, nes Mindaugas yra LR pilietis, pasinaudojęs laisvo judėjimo teise. Faktas, jog jis buvo išvykęs gyventi į Švediją, taip pat lėmė tai, kad nors ir nebūdama sutuoktinė, Monika yra laikoma jo šeimos nare (šeimos nario sąvokos praplėtimas).

Jums taip pat gali būti įdomu: