search_icoasmeninė paieškos forma:
Mane dominantys klausimai:
  • Darbas ir verslo pradžia:



  • Socialinės išmokos:






  • Švietimas Lietuvoje






  • Užsieniečiai Lietuvoje







  • Kiti klausimai






chat_icoužduokite savo klausimą čia:
Užpildykite neįvestus laukelius!
tai pat konsultuokitės telefonu: 8 800 22922 | 8 525 14352
arba rašykite mums skype: skype Migracijos informacijos centras
sekite mus: facebook youtube
Leidimas gyventi laikinai
img1 img2

Leidimas gyventi laikinai

/back.pnggrįžti

Jei LR pilietis nėra pasinaudojęs laisvo asmenų judėjimo teise (t. y. nebuvo išvykęs gyventi, dirbti ar mokytis į kitą ES, EEE valstybę ar Šveicariją) arba jei negali to įrodyti, jo šeimos nariui, kuris yra trečiosios šalies pilietis, išduodamas leidimas gyventi laikinai. Šis leidimas išduodamas šeimos susijungimo pagrindu.  Šeimos susijungimas – Lietuvoje teisėtai gyvenančio užsieniečio, kuris nėra ES pilietis, šeimos narių atvykimas ir gyvenimas Lietuvoje, kad būtų išsaugota šeima, nepaisant to, ar šeimos santykiai atsirado prieš atvykstant užsieniečiui, ar jam atvykus (kai atvykstama kitu pagrindu, pvz., dirbti).

Šeimos susijungimu laikoma situacija, kai:

  • Lietuvoje gyvena užsieniečio tėvai arba vienas iš jų, kurie yra LR piliečiai;
  • Lietuvoje gyvena nepilnamečio užsieniečio tėvai ar vienas iš jų arba vieno iš jų, globojančio nepilnametį užsienietį, sutuoktinis, kuris yra LR pilietis arba turi leidimą gyventi Lietuvoje (toliau – leidimas gyventi);
  • Lietuvoje gyvena užsieniečio vaikas, kuris yra LR pilietis;
  • Lietuvoje gyvena užsieniečio vaikas, kuriam suteiktas prieglobstis Lietuvoje ir išduotas leidimas gyventi;
  • Lietuvoje gyvena užsieniečio sutuoktinis arba asmuo, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis ir kuris yra LR pilietis arba užsienietis, turintis leidimą gyventi;
  • jis yra užsieniečio, turinčio leidimą gyventi, pirmos eilės tiesiosios aukštutinės linijos giminaitis;
  • Lietuvoje gyvena užsieniečio tėvai, kurie yra nedarbingi dėl senatvės pensijos amžiaus arba neįgalumo ir turi leidimą nuolat gyventi;
  • atsiranda itin sunkių aplinkybių, susijusių su santuokos ar registruotos partnerystės nutraukimu arba šeimos nario mirtimi (…).

Dokumentus, kuriuos reikia pateikti drauge su prašymu, galima rasti šiame internetiniame puslapyje.

Prašymą išduoti pirmąjį leidimą laikinai gyventi ir kitus dokumentus užsienietis turi pateikti LR diplomatinei atstovybei arba konsulinei įstaigai užsienyje, o užsienietis, esantis Lietuvos teritorijoje teisėtai (t. y. turintis galiojančią Šengeno arba LR nacionalinę vizą, jei jam netaikomas bevizis režimas, arba Sąjungos piliečio šeimos nario leidimo gyventi šalyje kortelę, arba leidimą gyventi), – teritorinės policijos įstaigos migracijos padaliniui, kurio aptarnaujamoje teritorijoje jis ketina deklaruoti gyvenamąją vietą. Tačiau tokio prašymo pateikimas nesuteikia teisės užsieniečiui būti Lietuvos teritorijoje, iki bus išnagrinėtas jo prašymas išduoti leidimą gyventi ir priimtas sprendimas. Sprendimas turi būti priimtas ne vėliau kaip per 4 mėnesius.

Užsieniečiui, kuris šeimos susijungimo tikslu atvyksta pas LR pilietį, leidimas laikinai gyventi išduodamas vieniems metams, o keičiamas 2 metams.

Už prašymo išduoti leidimą laikinai gyventi nagrinėjimą bendra tvarka mokama 86 Eur valstybės rinkliava, o už prašymo išduoti leidimą laikinai gyventi nagrinėjimą skubos tvarka – 172 Eur rinkliava.


Jums taip pat gali būti įdomu: