search_icoasmeninė paieškos forma:
Mane dominantys klausimai:
  • Darbas ir verslo pradžia:



  • Socialinės išmokos:






  • Švietimas Lietuvoje






  • Užsieniečiai Lietuvoje







  • Kiti klausimai






chat_icoužduokite savo klausimą čia:
Užpildykite neįvestus laukelius!
tai pat konsultuokitės telefonu: 8 800 22922 | 8 525 14352
arba rašykite mums skype: skype Migracijos informacijos centras
sekite mus: facebook youtube
Užsieniečių atvykimas į Lietuvą
img1 img2

Užsieniečių atvykimas į Lietuvą

/back.pnggrįžti

Neabejotina, kad užsienyje praleistas laikas turi įtakos ne tik profesiniams įgūdžiams, ekonominiam pajėgumui, bet ir asmeniniam gyvenimui. Gyvendami svetur lietuviai susiranda partnerius, sukuria šeimas, todėl dažnai į Lietuvą grįžta nebe vieni, o su šeimos nariu ar draugu, kuris nėra Lietuvos Respublikos (toliau – LR) pilietis. Pagrindas, kuriuo remiantis tokiems asmenims leidžiama gyventi Lietuvoje, priklauso nuo įvairių aplinkybių. Todėl svarbu žinoti, kas remiantis LR teisės aktais yra laikomi šeimos nariais bei kokius reikalavimus atitinkantys atvykstantys užsieniečiai gali būti jiems prilyginami.

Atvykstantys užsieniečiai yra LR piliečių šeimos nariai

  • Teisiškai šeimos nariais yra laikomi:
    1. sutuoktinis arba asmuo, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis;
    2. vaikai iki 21 metų (trečiųjų šalių piliečių atveju – iki 18 metų) arba kurie yra išlaikytiniai, įskaitant sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus iki 21 metų (trečiųjų šalių piliečių atveju – iki 18 metų) arba kurie yra išlaikytiniai;
    3. LR piliečio, sutuoktinio ar asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, išlaikomi tėvai ar įtėviai giminaičiai pagal tiesią aukštutinę liniją.
  • ES, EEE valstybių ar Šveicarijos piliečio šeimos nariai:
    1. sutuoktinis arba asmuo, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis;
    2. tiesioginiai palikuonys, kuriems nesukakę 21 metai arba kurie yra išlaikytiniai, įskaitant sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, tiesioginius palikuonis, kuriems nesukakę 21 metai arba kurie yra išlaikytiniai;
    3. sutuoktinio ar asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, išlaikomi giminaičiai pagal tiesiąją aukštutinę liniją.
  • Trečiųjų šalių piliečių atveju šeimos nariais laikomi:
    1. sutuoktinis arba asmuo, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis;
    2. nepilnamečiai vaikai (įvaikiai), įskaitant sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, jeigu jie nesusituokę ir yra priklausomi nuo tėvų;
    3. pirmos eilės tiesiosios aukštutinės linijos giminaičiai, kurie yra išlaikomi ne mažiau kaip vienus metus ir negali pasinaudoti kitų šeimos narių, gyvenančių užsienio valstybėje, parama.

Atvykstantys užsieniečiai nėra LR piliečio šeimos nariai, bet gali būti jiems prilyginami

Užsieniečiai gali būti prilyginami LR piliečių šeimos nariams, kai  jie (užsieniečiai) atvyksta į LR kartu su LR piliečiais, kurie pagal ES teisės aktus yra pasinaudoję laisvo asmenų judėjimo teise –  po 2004 m. gegužės 1 d. gyveno kitoje ES valstybėje narėje (t. y. kitoje ES valstybėje narėje ne atostogavo ar buvo nuvykęs apsipirkti, o vykdė ten kokią nors veiklą (dirbo, mokėsi ir pan.) ir turėjo su ta šalimi ryšių.

Užsienietis, kuris gali būti prilyginamas LR piliečio šeimos nariui, yra:

  1. asmuo, kuris nėra ES, EEE valstybės ar Šveicarijos piliečio šeimos narys, bet yra sugyventinis, su kuriuo ES, EEE valstybės ar Šveicarijos pilietis pastaruosius 3 metus palaiko nuolatinius santykius, kurie tinkamai įrodomi dokumentais;
  2. asmuo, kuris yra išlaikomas ES, EEE valstybės ar Šveicarijos piliečio ar tvarko bendrą namų ūkį su ES, EEE valstybės ar Šveicarijos piliečiu arba kuriam dėl rimtų sveikatos priežasčių būtinai reikalinga asmeninė ES, EEE valstybės ar Šveicarijos piliečio priežiūra, jeigu tai tinkamai įrodoma dokumentais.

Nepriklausomai nuo šeimyninio statuso, į Lietuvą atvykti gali visi Europos Sąjungos (ES) ar Europos laisvosios prekybos asociacijos (ELPA  „Islandija, Norvegija, Šveicarija, Lichtenšteinas“) valstybių narių  ar trečiųjų šalių piliečiai. Tačiau priklausomai nuo užsieniečio statuso, kilmės valstybės, atvykimo aplinkybių bei kitų susijusių veiksnių skiriasi jo atvykimo į Lietuvą sąlygos, tam reikalingi dokumentai, leidžiamo buvimo Lietuvoje laikotarpis bei reikalavimai norint įsidarbinti.


Jums taip pat gali būti įdomu: